Субота, 04.05.2024, 00:56
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Новомиргородська ЗШ№1

Форма входу
Меню сайту
Група VK
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Міністерство oсвіти і науки, молоді та спорту України

ПедПРЕСА (освітній портал)

ОСВІТНІЙ ПОРТАЛ

Міністерство культури України

Вчитель вчителю, учням та батькам

Канал в YouTube міста Новомиргород

GORODOK 888 - тільки цікаві новини

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 68
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Сдесь может быть Ваша реклама
Головна » 2013 » Червень » 6 » Щедра талантами Новомиргородська земля! (читати далі...)
14:48
Щедра талантами Новомиргородська земля! (читати далі...)

(читати далі...)Щедра талантами
Новомиргородська земля!   

    «Вогонь в одежі слова» - це про енергетичну напругу поезії земляків, членів літературної студії «Вись», що завітали на зустріч із учнями та педагогічним колективом Новомиргородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 24 січня 2013 року. Палахкотить цей вогонь як спомин дитинства і юності, як нерозтрачена віра в щастя, як чужа радість і власний біль.

      Учні школи вітали в себе дорогих гостей: голову літоб’єднання «Вись» Суржка М.А., автора  поетичної збірки «Із золотого поля»,  Попчук Л.Й. – лауреата премії імені Ю.Яновського, авторку книг «Жива свіча моєї долі» та «Мелодія життя», Бойко Н.В. – авторку збірки «Поки серце горить», Покладюк О.І. – поетесу, драматурга, переможця обласного літературного конкурсу в номінації «Драматургія», Рисич Г.І. – неодноразового переможця районних оглядів - конкурсів майстрів розмовного жанру, Галайду Л.І. – члена Всеукраїнського товариства «Просвіта» та літоб’єднання «Вись», Кіндратенка П.П. – поета-лірика і гумориста та поетів-початківців – Тіхонова Андрія та Олійника Максима.

      Їх об’єднує  палка любов до рідного слова, до рідного краю, до кращих синів – нашої гордості – Є.Поповкіна, П.Біби, Ю.Мокрієва, М.Сухова, В.Шульги і багатьох інших, у кого дотик до Слова – як Боже дання, як дарунок Долі. У їхніх творах живе рідна Новомиргородщина як витоки таланту.

     Вони не могли б писати, якби весь час не живилися струменями  свого раннього світу, пройнятого образами-генами пам’яті і щемкої любові до землі, де народилися.

Мета цієї зустрічі – презентація творів земляків – книги Ю.Коваля «Цей лагідний, лагідний світ» та збірки поезій О.Тамка «Зустріч».

Сивоголовий наш земляк Юрій Коваль. Зараз він у Львові, працює відповідальним секретарем журналу «Дзвін». Але як би високо не виростала крона, куди б вітер не заносив листя, а коріння дерева до самої смерті залишиться в рідній землі. Тут коріння творчості письменника, тут збирав він матеріали для своєї книги «Цей лагідний, лагідний світ», яка увібрала в себе все найкраще з  його творів. Її презентував М.А.Суржок, колишній шкільний друг, голова літоб’єднання «Вись».

Збірку віршів Олексія Тамка «Зустріч»  презентувала Г.І. Рисич, родичка поета. Ця книжка – це світ поета-борця. Доброта, милосердя у ставленні до простої людини, обійденої недосконалим суспільним ладом, образ страдниці України – головні мотиви творчості нашого земляка.

     А потім звучали прекрасні і зворушливі поезії Л.Попчук, Л.Галайди, Н.Бойко, М.Суржка, О.Покладюк, П.Кіндратенка, А.Тіхонова та М.Олійника.

    Кожен рядок що прозвучав – це безмежний світ, що переживається  в любові і в журбі. Ці поезії гортають сторінки спогадів про дитинство, про людей, що привели в цей світ, навчали благородства і доброти, любові до рідної батьківщини.

Ці вірші оживили спогади про журавлиний болючий легіт і багрянець калини, батьківську криницю і синє око фіалки, багряну печаль жоржин, місячні ночі і кожен порух душі.

Лише слово має силу згармонізувати стан душі зі світом.

Хай плекає слово вічні цінності: висоту духу і моралі, протистояння злу, ніжну синівську любов до землі Новомиргородщини!



Ситник В.Я.

  учитель української мови і літератури

  Новомиргородської

  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1

                                                                 

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 560 | Додав: Admin_Jenya | Рейтинг: 0.0/0